PODKRUŠNOHORSKÉ TECHNICKÉ MUZEUM

mu1 mu2  mu4 muz1 V rámci projektu PTV ÚSTECKÉHO KRAJE se ve čtvrtek 18. 6. a v pátek 19. 6. 2015 cca 190 žáků 1. – 3. ročníků naší školy postupně zúčastnilo prohlídky Podkrušnohorského technického muzea v Kopistech. Muzeum se nachází přímo v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III, je prakticky hornickým skanzenem a má autentickou atmosféru. O tom svědčí ponuré zátiší, oprýskané omítky, polorozpadlé budovy areálu a obtížná přístupová cesta.

Ovšem náplň exkurze byla jedinečná. Výrazy jako hornická švancara, pozdrav Zdař Bůh!, permoník, …, ostatně Svatá Barbora coby patron horníků, obohatily slovní zásobu studentů technických oborů, neboť cílem trasy C, tj. prohlídka ŠTOLY JULIUS, bylo ukázat žákům nejen expozice simulované hlubinné uhelné štoly a expozice rudného dobývání, ale také zhlédnout autentické řetízkové šatny nebo lampárnu, kde ještě v roce 1990 fungoval plynulý provoz fárání horníků do hlubinného dolu. Těžní věže, obří stroje a zařízení, které sloužily v hlubinných dolech i v povrchových lomech severočeské uhelné pánve, byly dalším unikátem. Žáci mohli obdivovat i jeden z nejstarších parních těžních strojů (druhý se nachází v příbramských dolech), jehož ovládání pákami si mohli vyzkoušet.

Neodmyslitelnou součástí prohlídky byla i expozice Báňské záchranné služby, s ní pak spojený vzpomínkový pietní kout vyjadřující úctu horníkům i záchranářům, kteří zahynuli při důlním neštěstí a vyprošťování lidských těl z útrob uhelné sloje (poslední neštěstí 1981 na dole Pluto). Posláním muzea, respektive UNIKÁTNÍHO OBJEKTU V HISTORICKÉM PROSTŘEDÍ, bylo rozšířit žákům technické obzory.

Zapsala: Milena Vrbová

mu3  muz3

Poznatky za třídu L1 – Jak se těžilo uhlí

Dne 19. 6. 2015 jsme se zúčastnili exkurze do Podkrušnohorského technického muzea v Mostě – Kopistech. Od tramvajové zastávky jsme šli pěšky po frekventované silnici přibližně 2 kilometry k muzeu. Od devíti hodin nám začala prohlídka celého areálu. Jako první nám byla představena historie těžby v dolech a současně také pietní místnost lidí, kteří zahynuli v českých dolech. Poté jsme se přemístili do šaten horníků, lampárny, do štoly Julius, ve které nám představili těžební stroje a jak se s nimi pracovalo. Exkurzi jsme zakončili výstavou rudného dobývání.                Zpracovaly : Tereza Urbanová, Veronika Bártlová, Karolína Podroužková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *