Exkurze – VĚZNICE BĚLUŠICE

Exkurze – VĚZNICE BĚLUŠICE

V pátek 11. 11. 2016 se studentky tříd S2K a K4M zúčastnily v rámci výuky předmětu Komunikace ve službách exkurze do prostor bělušické věznice.

Když jsme prošly osobní prohlídkou, uzamkly do skříněk všechny elektronické věci, ujal se nás mluvčí této věznice, který nás odvedl do salonku.

Zde nám povídal o typu zmíněné věznice, o počtu vězňů, za co jsou odsouzeni atd. Seznámil nás s jejich denním režimem, s programy zacházení, s jejich odměňováním a trestáním, se zaměstnáváním odsouzených, s jejich stravou a s návštěvním režimem blízkých osob. Poté nám dva „bachaři“ předvedli systém donucovacích prostředků. Spoutání si studentky vyzkoušely na vlastní kůži. J Též nám byly předvedeny zbraně, které vězeňská služba využívá.

Ve druhé části naší exkurze jsme měly možnost prohlédnout si cely a jiné prostory, kde odsouzení tráví dny, týdny, měsíce, roky … Vstoupily jsme tedy tam, kde se nacházeli praví vězni. Ocitly jsme se v místnosti, kde jsou vězni prohledáváni. Viděly jsme různé druhy rentgenů.

Prošly jsme kolem mužů, kteří měli zrovna povolenou vycházku na malém betonovém hřišti. Mávali na nás a smáli se, jako by byli pyšní, že jsou tam a cítili se hrdě, že si je prohlížíme. Dále nás pán zavedl do stísněných prostor standardních cel o velikosti 2×3 metry, tzv. „děr“, kam vězně umisťují za hrubé porušení řádu věznice. Viděli jsme návštěvní místnost, prostory, kde vězni absolvují v rámci programů zacházení různé kroužky (např. kroužek keramiky, počítačů, arteterapie, tance atd.) V celém vězení panovala depresivní a tichá atmosféra. Takže přesně víme, kde nikdy nechceme skončit. A to i přesto, že počáteční povídání pana mluvčího o fungování věznice připomínalo vyprávění o takovém delším pobytu ve škole v přírodě. J Celá exkurze do míst, která jen tak někdo nevidí, zůstane dlouho v naší paměti, jelikož nelze zapomenout na studenou atmosféru a určitou beznaděj, jež zde panovala.

Mgr. Bc. Marcela Hofnerová, MBA